Hoe kunnen professionals in de jeugdzorg vernieuwen in een systeem dat ingewikkeld is door: versnipperde samenwerking, verschillende potjes geld, en tegenstrijdige regels?

Hoe kan de jeugdzorg innoveren terwijl we nog steeds met: 
1) dezelfde partijen om tafel zitten 
2) de verantwoording nog steeds voor het merendeel op traject en indicatie basis gebeurt 
3) financiering versnipperd en verkokerd bij een gezin terecht komt 
4) en de wet en regelgeving niet...

Wat is momenteel de grootste blokkade in de samenwerking tussen huisarts, GGZ en het sociaal domein? En wat hebben professionals nodig om deze samenwerking te versterken?

Hoewel de plannen in het IZA ambitieus en veelbelovend zijn, rijst de vraag: hoe gaan we dit samen aanpakken? Waar lopen we tegenaan in de praktijk, en hoe kunnen deze obstakels worden overwonnen? Ik ben benieuwd naar cruciale succesfactoren maar ook geleerde lessen en praktijkvoorbeelden. 

Hoe geef jij als professional vorm aan domeinoverstijgend samenwerken in je dagelijkse praktijk? En welke tips zou jij iemand anders geven om domeinen te doorbreken?

Het klinkt eenvoudig: "we gaan domeinoverstijgend samenwerken." Maar hoe ziet dat er echt uit in de praktijk? Wat gaat er goed, waar loop je tegenaan, en wat is je succesformule? In welk domein lukt het juist goed, en waar is het een uitdaging? Hoe maak jij de stap van woorden naar daden?

Welke organisaties benutten ervaringskennis daadwerkelijk in het maken van beleid? Ik zoek goede voorbeelden van instellingen, gemeenten, zorg- welzijn organisaties etc.

Hoe wordt ervaringsdeskundigheid benut in het formuleren van beleid? Worden er ervaringsdeskundigen , aangenomen, gedetacheerd? Of wordt er samengewerkt met organisaties waar ervaringsdeskundigheid aanwezig is? Wat zijn redenen om ervaringsdeskundigheid wel of niet te benutten?
 

Wie heeft ideeën om voldoende budget te blijven vergaren voor een burgerinitiatief? Burgerinitiatief is geen rechtspersoon en kan zodoende niet zomaar aanspraak maken op fondsen en subsidies.

Ik draai nu 2,5 jaar mee in een burgerinitiatief dat mensen met elkaar verbinden wil. Wekelijks ontvangen we 50-80 gasten van diverse pluimage. Maar, we zijn geen rechtspersoon en merken dat je dan al snel naast bepaalde potjes grijpt. Want rechtspersoonlijkheid lijkt een harde voorwaarde. Nu maken we wel...